marec / 2017
01. 03. 2017

Domače koline po odransko in pustna povorka

V soboto smo preverili, kakšen program so za maškare pripravili v Odrancih. Obiskali smo prireditev Domače koline po odransko in pustna povorka.

Zgodaj zjutraj na pustno soboto, ko je bila večina Prekmurja še odeta v značilne prekmurske meglice, se je v Odrancih že začel značilni kmečki praznik – koline. Toda te niso potekale na kateri izmed tamkajšnjih domačij, temveč ob mlinu pri potoku Črnec. Pri Društvu vinogradnikov in sadjarjev Odranci, ki jim je pri pokritju stroškov zelo pomagala občina, so se namreč odločili prirediti Domače koline po odransko ter v sodelovanju z drugimi društvi še pustno povorko.

V Odrancih upajo, da bo prireditev postala tradicionalna, od kod sploh zamisel zanjo, pa smo povprašali predsednika Društva vinogradnikov in sadjarjev Odranci.

Potem ko so svinjo, težko 320 kilogramov, po starem običaju smodili, so se lotili mesarskih opravil, medtem pa so že pripravljali tudi nadeve za krvavice. Jutranja megla se je do tedaj že razkadila in prinesla še bolj prešerno razpoloženje. V velikih loncih sta se kuhali prosena in ajdova kaša. Brez ajde, tega za Odrance značilnega žita, ki je svoj prostor dobilo tudi v občinskem grbu in v imenu poletne prireditve Ajdova noč, si krvavic pač ni mogoče predstavljati.

Pri mlinu je bilo tudi že vse več tako otroških kot odraslih maškar, in kot smo kmalu ugotovili, te še vedno poznajo stare običaje.

Ker so na prizorišče dogajanja sprva prihajale bolj sodobne maškare, poleg princesk še čarovnice, gasilci in številne druge, nas je zanimalo, ali bodo morda prišle tudi kakšne tradicionalne.

Na fajnšček je skupaj z mladoporočencema prišel tudi bogato okrašen tradicionalni ženitovanjski lik – odranski pozvačin.

Ob desetih je v spremstvu odranskih prostovoljnih gasilcev, ki so skrbeli za varnost, na obhod po ulicah krenila pustna povorka, za dobro voljo pa jo je spremljala peterica vaških muzikantov. Marsikatera maškara si je za popotnico privoščila vsaj en krof, v mislih pa so se vsi zagotovo že veselili domače pojedine, ki jih je čakala ob vrnitvi k mlinu.

Odrančani, ki se svoje kulturne in kulinarične dediščine dobro zavedajo, so s sobotno prireditvijo tako znova uspešno poskrbeli za njeno promocijo.

po arhivu novic
po arhivu videa