marec / 2017
08. 03. 2017

Obiskali smo Bruselj

V okviru projekta Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta na Televiziji AS pripravljamo serijo petih dokumentarnih filmov. V njih sodelujejo mladi iz Slovenije, in sicer iz Biotehniške šole Rakičan, Gimnazije Murska Sobota ter Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Poleg njih v projektu sodelujejo še dijaki iz Madžarske in s Hrvaške.

Prejšnji teden smo se z dijaki mudili v Bruslju, kjer smo obiskali Evropski parlament in se srečali z evropskimi poslanci. Slednji so bili polni pohval na račun projekta. Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D/SD), je dejala, da so njeni vtisi po druženju z dijaki fantastični in da si tovrstnih projektov lahko želimo zgolj več. Tudi Milan Zver, evropski poslanec (ELS/SDS), je kazal obraz zadovoljstva. Druženje z mladimi mu daje novega zagona, hkrati pa mladim sporoča, naj je izkoriščajo možnosti, ki so jim v odprti Evropi na voljo. Podobno mnenje deli tudi Franc Bogovič, ki pravi, da lahko mladi skozi neposredno izkušnjo začutijo razlike v delovanju evropskega in slovenskega parlamentarizma.


Da je temu res tako smo se prepričali na lastne oči in si ogledali del plenarnega zasedanja v evropskem parlamentu. Ravno takrat je predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker predstavljal vizijo prihodnosti Evropske unije. Poleg naših sogovornikov so dijaki imeli sicer priložnost spoznati še delo Iva Vajgla, Lojzeta Peterleta in Igorja Šoltesa. Tako so dobili celovit vpogled v delo evropskih poslancev in konkretno izkušnjo, ki je obogatila njihovo znanje o delovanju Evropske unije.

po arhivu novic
po arhivu videa